neděle 27. března 2016

III. Akce Klub otců 23.-26.3.2016 APALUCHA

Ahoj všem příznivcům našeho Klubu otců :-)

23.3.-26.3.2016 se uskutečnila akce č.3 Apalucha 2016, kde jsme z ostatními tatínky zavítali na Paprsek do Jeseníků. Sněhu zde bylo dost, tak jsme se po celé dny mohli věnovat zimním radovánkám.

Účast byla velmi vysoká, protože se účastnilo celkem 21 tatínků a 25 dětí. Při tomto počtu už nebylo možné zaznamenat aktivitu všech, protože se program s dětmi tvořil často spontánně, podle toho jak kdo spal a jedl. Proto budu celo akci popisovat hlavně z mého pohledu.

1. Den - středa
S Aničkou jsem vyrazili z Brna ve středu v 14:30. Na Paprsek vede několik cest a my zvolili tu přes Svitavy. Je sice kratší, ale časově delší. Do navigace jsem zadal Staré město a k mému překvapení jsme dorazil po příjezdu na Paprsek do spodní části sjezdovky. Nezpanikařil jsem a s Aničkou jsme toho využili ke krátké přestávce a kontrole sjezdovky a sněhu.

Sněhu na lyžování bylo dost.
Potom jsem se pokusil zkrátit si cestu na Chatu Paprsek autem podél sjezdovky, ale po cca 50m jsem usoudil, že to není dobrý nápad. Proto jsme se s Aničkou otočili a jeli ještě 18Km do Kunčic, odkud je to přeci jen sjízdnější. Před výjezdem na Paprsek jsem pro jistotu nasadil sněhové řetězy i když mě někteří tvrdili, že se to dá i bez řetězů.

Cesta na Paprsek jaro nepřipomíná :-)
Po tříhodinové cestě jsme konečně dorazili na Chatu Paprsek. Většina účastníků již byla na místě. Začali jsme společnou večeří a děti šly po večeři řádit do místní dětské herny. Vypozoroval jsem, že vždycky první den, jsou děti tak nadšené a zdivočelé, že nejdou zastavit. Na pokoji jsem byl se švagrem Tomem a jeho dcerou Adélkou. Anička s Adélkou byly jak utržené z řetězu a uspat se nám je podařilo až v 22:00. Poté následoval seznamovací večírek tatínků, kde jsme z Petrem vydrželi jako poslední, až do 1:30 (zdravé jádro). Kromě piva jsme popíjeli i domácí slivovičku.

Poklidný večírek, kde někteří tatínci nejsou. Usnuli totiž s dětmi...


2. Den - čtvrtek
Na dnešní den, od 9:00, domluvil Petr B. tři instruktory do lyžařské školy. Rozdělili jsem se do 3 skupin po třech dětech, aby se na všechny spravedlivě dostalo. Museli jsme taky vyřešit, jak se z Paprsku dostaneme všichni dolů, protože z jakého si důvodu, tento den lanovka nejezdila. Já se s Tomem rozhodl, že to objedeme autem. Ostatní sjeli asi 700 m lyžařský svah na lyžích, někteří na sáňkách a někteří na bobech. Později se ukázalo, že objet to dolů autem byl dobrý nápad, protože nahoru už to pro některé tak snadné nebylo. Z mého auta se stal doprovodný vůz a všechny dopravní prostředky na sníh jsem vezl na zpět v kufru. Cestu zpět všichni ostatní i s dětmi, absolvovali rolbou a pro všechny to byl hodně silný zážitek. 
Anička s Adélkou si první lyžování moc neužili, protože na ně po dvouhodinovém čekání převážně na svahu, padla únava. K tomu mi ještě Anička, těsně před tím než měla jít lyžovat, na deset minut usnula na klíně. Naštěstí instruktorky Kristýna, kterou si Anička oblíbila a Maruška byly hodně tolerantní a po 30 minutách výcviku již dál Aničku s Adélkou netrápily. 

Občerstvení před výcvikem...

Nejdřív rozcvička...
A hurá na lyže.
Po příjezdu zpět na Chatu Paprsek, kde jsme byly ubytovaní a stravovali se, Anička s Adélkou odpadly tak, že spaly až do 16:00. Odpoledne jsme šli na krátkou procházku se sáňkami a lopatami, tam se holky definitivně dorazily a večer usnuly už v 20:00. Všichni tatínci tak mohli pokračovat v dalším seznamování.

3. Den - pátek
Tento den byl ve znamení lyžování, lyžařské školy, jízd na lanovce. Na to bylo potřeba nabrat sílu, ale většina dětí se probouzela každý den kolem 6:00 ráno a nechtěli tatínky nechat vyspat. Dneska děti lyžovaly dopoledne i odpoledne a to i přesto, že začínala mírná obleva a občas lehce mrholilo. Hlavní taky bylo, že jsme nemuseli řešit problém s dopravou dolů do lyžařské školy, protože vlek už jel a pro holky to byl další super zážitek. Musím uznat, že svěřit dítě do rukou lyžařských instruktorů je dobrý nápad, protože za tři dny intenzivního výcviku, holky sjely svah pro děti úplně sami.

Rozcvička na začátku každého výcviku.
Stříška, ruce na kolena a jedem.

V pátek se taky ukázalo, že nejoblíbenějším jídlem na paprsku jsou borůvkové knedlíky, na kterých se dá vydržet i tři dny. Večer jsme se, ale shodli, že tatínci budou muset podstoupit nějakou hubnoucí kůru, protože dojídat třeba po dvou dětech večeři o třech chodech není úplně rozumné.

Večeře.
Večeře.
4. Den - sobota
Dnes ráno jsme dětem u snídaně předali pamětní medaile z Paprsku za odvahu a statečnost a prohlásili jsme celou akci za ukončenou. Po snídani jsme se Tomem spontánně rozhodli, že zvládneme ještě jednou školičku. Byl to nejspíš poslední den lyžování na Paprsku, protože obleva se začala stupňovat. Po snídani jsme si zabalili věci do auta a vyklidili pokoje. Na Chatě Paprsek byl velký provoz, protože zde probíhal běžkařský závod JeLyMan (40 km). Od rána jsme se pokoušeli dovolat do Lyžařské školy abychom si rezervovali instruktorky, ale to se nám nedařilo. Rozhodnutí bylo jasné, prostě tam sjedeme a zkusíme to na haluz. Přijeli jsme v 10:00 a měli štěstí. Anička s Adélkou tak mohly letos naposledy otestovat co se naučily na lyžích. Šlo jim to skvěle a tak po každém sjetí svahu byly odměněny sušenkou. Bavilo je to o to víc :-). V 13:00 jsme si na Paprsku dali poslední borůvkové knedlíky, poslední jahodový džus a kávičku. Rozloučili jsme se a ve 14:00 vyrazili každý směr domov. V 16:30 jsme přijeli domů.

Závěrem musím poděkovat Petrovi B. za celou organizaci Apaluchy 2016. Shodli jsme se na tom, že to děláme dobře :-) Maminky si odpočinou (pokud si teda nenaplánují náročný program), děti se více navážou na tatínky, kteří jim ukazují svět. A máme všichni hromadu zážitků, na které se bude dlouho vzpomínat. Už teď se těšíme na akci č.4 Baťův kanál a přespání na hausbótech...:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat